Του Γιάννη Βουλγαράκη
Με αφορμή την 25η Επετειακή Γενική Συνέλευση με θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας», επιτρέψτε μου να καταθέσω ορισμένες σκέψεις αφού πρώτα σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνετε να μετέχω στις εργασίες ενός τόσο σημαντικού οργανισμού που εδώ και 25 έτη υπηρετεί το κοινοβουλευτισμό και προάγει τα δημοκρατικά ιδεώδη, υπερασπιζόμενος τις ατομικές ελευθερίες και τα συλλογικά δικαιώματα.
Ο διακοινοβουλετικός αυτός θεσμός που έχει ως βάση την ορθόδοξη παράδοση, καλείται σήμερα σε ένα δύσκολο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον να συμβάλλει καθοριστικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όποιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός που γεννά τη μισαλλοδοξία καθώς επίσης και τις οι ακραίες ναζιστικές αντιλήψεις που απειλούν τον σύγχρονο κόσμο και δημιουργούν ένα αρκετά ανησυχητικό πλαίσιο για τον εκφασισμό της κοινωνίας.
Έναν εκφασισμό που η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, όπου ο ναζισμός κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στη γηραιά Ήπειρο καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι έμειναν ανάπηροι. Μια καταστροφή που προκάλεσε αρκετά δεινά και επέφερε μεγάλες προσφυγικές μετακινήσεις.
Οι μνήμες αυτές (βιωματικές και ιστορικές) είναι αρκετές για να θυμίζουν γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε στιγμή. Λόγω των οικονομικών ανισοτήτων και της ενίοτε μη ορθής απόδοση της δικαιοσύνης, εντείνεται το αίσθημα απογοήτευσης και μέσα σε ένα ενορχηστρωμένο κλίμα ξενοφοβίας, το ¨αυγό του φιδιού¨ δυστυχώς εκκολάπτεται απειλώντας και συχνά βιαιοπραγώντας. Ένα ¨φίδι¨ που κινείται στο σκοτάδι και χτυπά πισώπλατα.
Όλες και όλοι που εμπνεόμαστε από τα δημοκρατικά ιδεώδη και ιδίως όσες και όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και οι οποίοι έχουν εκλεγεί και ορκιστεί στο όνομα της Δημοκρατίας, έχουν χρέος με κάθε τρόπο να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτεύματος. Οφείλουμε να εργαζόμαστε συνεχώς για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας καθώς και της επικράτησης της όπου αυτή απειλείται ως αλληλέγγυοι πολίτες του κόσμου, ως αλληλέγγυοι Δημοκράτες.
Φυσικά σε μια εποχή που έχει επικρατήσει ως αξία το χρήμα και η ¨εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο¨ (υπό το πρίσμα της οικονομικής και πολιτικής ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού),γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο του κοινοβουλευτισμού καθώς διάφορες εταιρείες και ομάδες συμφερόντων που δρουν σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, λειτουργούν παράλληλα και συχνά αντιπαραθετικά προς την βούληση των εθνικών αντιπροσωπειών και των νόμιμων εκπροσώπων των λαών.Για το λόγο αυτό απαιτούνται διακοινοβουλευτικές και διαθρησκειακές συνεννοήσεις για την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ ομόθρησκων και αλλόθρησκων λαών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση, το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και άλλους φορείς, αποτελεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλίαπου χαιρετίζεται και ενθαρρύνεται ώστε να ληφθούν και αποφάσεις για δράσεις τέτοιες, που θα στέλνουν σαφές μήνυμα με αποδέκτες εκείνες και εκείνους που δεν σέβονται το κοινοβουλευτικό θεσμό και κατ΄ επέκταση την ίδια τη Δημοκρατία.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που απορρέει από την ελευθερία του ατόμου, ο ακηδεμόνευτος κοινοβουλευτισμός έχει χρέος να το υπερασπιστεί από κάθε είδους προσπάθεια χειραγώγησης και μικρο-πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι αξίες ως προς τον σεβασμό στη διαφορετικότητα αποτελούν εξάλλου τις βασικές αρχές της χριστιανικής παράδοσης, όπου η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία η οποία σέβεται τη πολυπολιτισμική κοινωνία, οφείλει να στηρίζει και διαρκώς να ενισχύει. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (όπως και άλλοι αντίστοιχοι διακοινοβουλευτικοί οργανισμοί) μέσω των δυνατοτήτων που έχει και των δεσμών που καλλιεργεί, παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρα να επιλύονται παρεξηγήσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση της πολυπόθητης και συνάμα εύθραυστης ειρήνης. Μιας ειρήνης που το κίνημα του ουμανισμού διακαώς επιθυμεί καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται μια ομαλή και δημιουργική διαβίωση μεταξύ των ανθρώπων. Μέσω αυτής της οδού και μόνο μπορεί να αποφευχθεί η προσφυγιά, το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός.
Για όλα αυτά και για τις νέες προκλήσεις που έρχονται (ενδεικτικά αναφέρω μεταξύ άλλων το ολοένα και επιταχυνόμενο πρόβλημα που σχετίζεται με την μόλυνση του πλανήτη και απειλή για τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος), ο θεσμός της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Με την ενεργή του στάση και την ουσιαστική συμβολή του, μπορούν τα λόγια αγάπης για τη ζωή, για το συνάνθρωπο και τη φύση που συναντά κανείς στα ιερά κείμενα της εκκλησίας, να αποτελέσουν φάρο ελπίδας για έναν κόσμο που σήμερα βάλλεται διαρκώς.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι εσείς που μετέχετε σε αυτό τον οργανισμό έχετε τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη για τη πορεία της της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Επομένως έχετε την υποχρέωση να εργαστείτε με ζήλο για να παραδώσετε έναν κόσμο καλύτερο στις επόμενες γενιές.
Ομιλία στην 25η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στην Αθήνα